Ползите от естествените въглехидрати

- нахут, фасул, леща

 Publish date: 18 October 2017

title

Знаете ли, че дневният прием на калории от въглехидрати представлява 50-60% от необходимите ни дневни калории? Знаете ли, че те са основен източник на енергия за нашето тяло?

Нахутът, лещата и белият боб са част от групата на т.нар. добри въглехидрати, които са полезни за нас, особено благодарение на бавната им асимилация. Нахутът е отличен източник на фибри и е много богат на антиоксидантни фитонутриенти. Лещата („малъкият хранителен гигант") е много добър източник на фибри, който спомага за намаляване на холестерола. И накрая, бобът е източник на протеини с високо съдържание на магнезий, без мазнини.

 

Какви са добрите въглехидрати?

Те се наричат добри въглехидрати заради факта, че се разграждат бавно, като осигуряват постоянно енергийно съотношение за по-дълъг период от време. В допълнение, те помагат да се премахнат токсините, да се намали нивото на холестерола и да се поддържа идеално телесно тегло.

Какво ще кажете за така наречените лоши въглехидрати? Макаронените изделия, тортите, чипсът и безалкохолните напитки могат да генерират големи количества инсулин в организма, което може да повиши нивото на холестерола в кръвта, увеличавайки риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет.

В заключение, въглехидратите играят важна роля за здравословното хранене. Пълното изключване на тези храни от нашата диета е грешка, ние просто трябва да изберем добрите въглехидрати.

}